Så länge solen är varm kommer hjärtat mitt slå

KRÖNIKA. Jag minns korta små strån med smultron på. Vi hade korta ben och sår på knäna. Och på andra sidan bron stod väderkvarnarna kvar. Jag minns blå kläder och barnablont hår. Jag minns alla synliga revben och choklad runt munnen som en symbol för glädjens år. Vi var bara barn då. Och det är vi än.


Alla andra hade redan sjunigt Den blomstertid nu kommer med kransar i sitt hår. Skolan hade tagit slut medan sundet fylldes med vita segel och måsar som flög förbi. Vi var bara barn som inte kunde något om tid. Vi sprang oss fria under bar himmel medan solen aldrig gick i moln. Vi hade sommarlov och var dom bästa i sitt slag. Vi behövde inga multiplikationstabeller eller komplicerade räknesätt, det räckte med solens timmar, lediga dagar och små vita bollar på en gräsplätt.


Det är kanske nitton somrar senare nu. Nitton år av maskrosor, väderkvarnar och myggbett. Vi har längre ben idag och inget sommarlov. Sommaren är inte lika självklar längre. Vad som då var lek, öppen himmel och blåa hav har blivit brist på tid, andra kläder och ett mörkare hår. Nio veckor har blivit tre. Vad som alltid var sol har blivit regn. Dagarna vi räkadne smultron på våra strån har istället blivit tiden vi räknar soldagar under vår semesterperiod. Allt var så enkelt, så självklart och vackert. Allt blev så bråttom, så viktigt och kort.


Det fanns en tid utan elegi, där bara lek och solljus var det enda som existerade. Varje gång ett moln passerar över oss går världen under, men varje gång man hör Turistens klagan, barnkörerna och ser plaskandet i vattenbrynet beblandas med barnens skratt, reser sig ett hopp. För någonstans där vet man att sommaren lever fast på ett annorlunda sätt, med andra vilkor och nya erfarenheter. En sommar är oslagbar på flera sätt. Även om leken och förmågan att inte riktigt förstå har ersatts med andra nöjen och ett annat slags förstånd är solen alltid som bäst i zenit. Vi är alltid äldre än vår historia och som yngst i nostalgin, för visst är det underbart att kunna se tillbaka och känna att just dom somrarna var dom finaste jag sett.


Nu finns snart inga väderkvarnar kvar. Myggorna är färre och solen lite längre bort. Sommaren går mot sitt slut utan att vi tänker på det. Och snart väntar vi igen på rapsfälten som fylls av gula toner och barfotagator vi aldrig vandrar klart. Nätterna är lite längre och lite kallare nu. Och vi är äldre men ändå fortfarande barn när vi reser i tiden.


När allt liv dör ut, när allt tar slut och vi blir barn på nytt, så hoppas jag tiden spolas tillbaka till alla myggbett som sved som öppna sår och jag ännu en gång får uppleva ett sommarlov som en symbol för livets alla underbara år.


Kommentarer
Postat av: Sofie

Fint lillebror!

2008-07-27 @ 01:34:54
Postat av: emma

hehe, ja, nån måste ju ta rollen som morgonpigg ;)

ah, ja håller me dig där lite - han har vart bättre...

jodu, det ska ja tala om. det e så att mamma å pappa har husvagnen där, så nu har ja vart dör å solat mig ;) har inte blitt som norska flaggan vilket känns bra! ;)

så det blev ingen fest i helgen. Hur har din helg vart annars?

2008-07-27 @ 17:11:13
URL: http://misslilstar.blogg.se/
Postat av: Josse

tror du inte har mitt rätta nummer, å andra sidan är den mobilen borttappad nu ! gaaaah

2008-07-27 @ 18:32:09
URL: http://juiiice.blogg.se/
Postat av: gabriella

svar; haha, verkligen inte, det är ju sommar i hela landet :)

2008-07-27 @ 22:48:37
URL: http://hejgaby.blogg.se/
Postat av: emma

hehe, coooolt kalle! ;)Husvagn e underbart, nästan som å sova hemma, med tanke på att ja e både gjord och i princip uppfödd i husvagn, haha! ;) Me Like! Man sover som en gud, till skillnad från äckliga inregnande och trånga tält! FYYY! haha!

Jahdu, men så länge man e igång kan man hålla på hur länge som helst - så nu när du ska "vila" så kommer du säkerligen sova i en evighet!! :D

Visst, nu ska ja ta det lugnt me å klaga på smhi! :) men bara för ett tag ;)

Ja e tebax i Emmaboda nu - jobbijobbi vettu!

2008-07-28 @ 07:05:49
URL: http://misslilstar.blogg.se/
Postat av: bella

fyfasen vad fint skrivet, jag fick en blandning av rysningar och lyckotårar som brände i ögonlocken. and it's good! åh, jag vill höra mera mera mera! :D

2008-07-28 @ 20:07:00
URL: http://ballabellas.blogg.se/
Postat av: Sysslingen

Halla bastis Kalle! Finns inga ord som kan beskriva hur fantastisk du ar pa att skriva! Du borde ge ut en samling med dina dikter, tankar och ord. Du beror anda in i sjalen. Kram fran sysslingen

2008-07-29 @ 01:15:31
URL: http://sabinaenlund.blogg.se/
Postat av: Karolin

Åh vad roligt. Jag hittade kategorin krönikör och jag förstår inte varför du jobbar med möbler KALLE, DU BORDE SKRIVA. Dina texter är så vackra och äkta, lekfulla och spännande. Toker, jobbar med möbler, kom igen nu!

2009-04-16 @ 14:14:43
URL: http://bubblaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0